Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
15.10.2008, Jan Vítek, aktualita
Společnost Microsoft přišla s oficiálním vyjádřením o názvu svého nového systému. Evidentně se nebude hledat žádný složitý název a nový systém se bude jmenovat prostě Windows 7, tedy tak, jak byl označován do této doby. Důvod je dle Mika...
Tarman (118) | 19.10.200819:49
A to jim u MS Office rok vydání nevadí? Ty taky nevychází každý rok...
Odpovědět0  0
Mark156 | 20.10.200815:44
a teoreticky by uz ani vychazet nemuseli kdyz nam vychazi verze OpenOffice :­-)
Odpovědět0  0
o.n.d.r.a.s.h.e.k (4) | 19.10.20088:02
nechci visty ani nic co se jim podobá... štvou mě že k zakoupenému laptopu musím mít visty a nemůžu si vybrat co chci já. XP jsou po 3 service packs parádní a pokud by měli ti pitomci něco vytvářet tak by to mělo být založené na XP.
Odpovědět0  0
Tuwok | 20.10.200815:47
Osobne doporucuji proste koupit laptop bez os a pak si vybrat OS dle libosti na torrentech ... je to pomerne prihodny bojkot aktualne hodne nevyvazeneho stavu kdy MS uz ten svuj tlak opravdu prehani. Scela ignoruje pozadavky trhu a proste jen cpe a cpe nove verze sveho os ktere vlastne nikdo nepotrebuje protoze a to je to hlavni ... ty nove verze v podani ms neprinasi nic uzitecneho pouze zavadi napriklad nove bundly aby MS snaze prosazoval sve dalsi sluzby a produkty...
Odpovědět0  0
o.n.d.r.a.s.h.e.k (4) | 21.10.20081:47
bohužel se to lehko řekne a těžko koupí ­-laptop bez OS. snad mimo VBI ­(ani tam si nejsem jistý­) to nikdo nenabízí. Když chci nějaký pořádný počítač ­(kvůli výkonu­) tak mi ho neprodají bez OS. existuje pouze downgrade z vist na XP ­- ještě jsem to nezkoušel ale obchodní zástupce DELLu mě přesvědčil že to není problém. začínám přemýšlet o MacBooku. protože microsoft mě začíná se svou politikou štvát.
Odpovědět0  0
fdas | 21.10.200811:05
ano souhlasim ze to neni tak jednoduche, vyrobci maji s microsoftem uzavrene takove smlouvy ze pocitac bez ms je docela vzacnost, ale kdyz uz tak ta uspora vice nez dvou tisic rozhodne neni na skodu. Mnoho vyrobcu ale neni vazano smlouvou a ms tam cpou proste proto ze jsou hloupi nez aby jim docvaklo ze to treba nekdo nemusi chtit, a pokud jim to reknete tak jim to v hlave treba i sepne a notebook bez ms nabidnou take ... pokud ne je tu jeste jedna moznost ... mate pravo pozadovat penize za OS zpet pokud nesouhlasite s licencnim ujednanim. Je treba pozadovat ty penize za OS zpet primo od vyrobce notebooku. zde je odkaz na blog cloveka ktery takto ziskal penize zpet za windows ktera byla na notebooku a ktera tam proste nechtel ­- pritom od firmy HP ktera jinak notebooky bez ms nenabizi pokud vim ... zde je odkaz http:­/­/www.google.com­/search?ie=UTF­-8&oe=UTF­-8&sourceid=navclient&gfns=1&q=vr%C3%A1tit+windows+pen%C3%ADze ... vede na google tech clanku je tam pak vice :­-)
Odpovědět0  0
o.n.d.r.a.s.h.e.k (4) | 21.10.200811:41
děkuji za zajímavý podnět. ovšem v tomto případě, nevím zda není jednodušší downgrade z vist na XP, k němuž potřebujete jen nějakou XP instalaci což není problém sehnat. BTW. pročetl jsem si článek pojednávající o navracení licence, kde se vyjadřují přímo výrobci a s ohledem na licenční podmínky to není možné. takže se obávám že to byl ojedinělý případ Lenova které se zaleklo a nemělo po ruce schopného právníka.
Odpovědět0  0
teast51 | 21.10.200813:41
je treba si uvedomit ze neco takoveho je choulostiva vec pro microsoft. Pokud se dostane moznost tohoto postupu mezi lidi, tak se z toho pomine.
Proto zaznivaji od pravniku z microsoftu hlasy ze to ­"podle meho osobniho nazoru neni mozne za predpokladu blabla­" , ­"nemelo by blabla­" proste spousta nejasnych blabolu ktere maji za ukol pouze udusat pro microsoft nebezpecny pozar. Faktem je ze to mozne je a pokud by to ms blokoval oficialne ­(vsimete si ze vsichni se stavi radeji do pozice kdy vec resi osobnim pristupem a snazi se primet k podpisu pod ­"slib mlcenlivosti­" aby na venek nebyl zrejmy spravny postup ­- to je vylozene zastiraci taktika­) ... kdyby to tyhle firmy oficialne blokovali spusti hromadu zalob ze stran uzivatelu a antimonopolni urad by je sezral za ziva ... pokud by to blokovali oficialne jenze oni to pouze nechavaji zpochybnovat svymi pravniky coz neni totez. Jiste vite co je to takovy pravnik za cloveka, ten vam rekne cokoliv ...
Odpovědět0  0
Mark156 | 21.10.200813:46
nazor ktery pravnik ochotne a zadarmo sdeli neni rozhodne nazorem jeho vlastnim ale nazorem ktery mu muze vynest nejlepsi profit :­-­) .. koho chleba jist toho pisen zpivej to prinejmensim ...
proto bych osobne nazorum pravniku z Microsoftu na tuto vec neprikladal ani tu nejmensi vahu. Znacna zmanipulovanost a zmatenost je vice nez pravdepodobna.
Odpovědět0  0
JiVy (612) | 21.10.200812:33
Na druhou stranu jsem viděl statistiku, že například u Asus EEE je několikanásobně vyšší procent vrácených přístrojů u verzí s Linuxem než s XP.
Prostě lidi si EEE objednají podle ceny na webu a když dostanou Linux, tak to vrátí v zákonné lhůtě zpět. Takže prodejcům se online prodej bez XP nevyplatí.
Naprostá většina BFU chce Win a je jim jedno jestli XP, nebo Vista. Ti co se bez toho obejdou tvoří malou menšinu.
Odpovědět0  0
afdsf55 | 21.10.200813:28
kdepak tak to není. Takovy clovek co si objedna notas s linuxem a nevi co to je se patrne poradi se znalejsim kamaradem ... ten mu bud ukaze ze internetovy prohlizec mail a hry ma i v linuxu na jedno kliknuti ... nebo mu da nelegalni wokna xp ... tak ci onak to ten clovek jiste nevrati takze prodejce na tom neprodela.
Odpovědět0  0
Mark156 | 21.10.200813:30
prosim odkaz na tu statistiku ... pripada mi to spis jako zbozne prani MS ...
Odpovědět0  0
Mark1651 | 21.10.200813:33
jedno jestli xp nebo vista ? .. to je ovsem zarucene jen zbozne prani MS, prave BFU to jedno neni, visty nechteji a chteji XP ktere znaji z prace a z domu. Visty jsou pro ne totez co ten linux . umi to sice totez ale vypada to jinak ... navic treba takovy ubuntu linux se rozhodne ovlada podobneji XP nez visty ktere ovladani rady aplikaci dokonale prekopali a postavily na hlavu... z tohoto pohledu je pro bfu ubuntu mozna i stravitlenejsi nez visty
Odpovědět0  0
Mark165 | 21.10.200813:42
navrhujete radeji chovat se zcela nekonkurencne a predat se napospas ­(tim myslim dodavatele i uzivatele­) vuli jednoho subdodavatele tim ze mu date na vecne casy 100% trzni podil ? :­-­) to je pekna hloupost. Ale lide jsou vesmes hloupi ze ..
Odpovědět0  0
JiVy (612) | 21.10.200814:10
Jestli na tu statistiku na razím, tak ji sem hodím.
Aby bylo jasné neznamená to, že všichni, co si EEE s Linuxem objednají ho vrátí. Jde jenom o to, že u každého online prodeje je jisté riziko, že kupující zboží vrátí bez udání důvodu a prodejce to musí akceptovat.
Pokud to není příliš často, tak to není problém, proto si prodejci pečlivě hlídají, které zboží je rizikovější a pokud je riziko znatelně vyšší, musejí ho promítnout do ceny, aby neprodělávali.
Tyto analýzy ukázaly, že se EEE s Linuxem vracejí mnohem víc než EEE s XP. Na tom není nic překvapivého, naprostá většina lidí nechápe rozdíl mezi HW a SW, mezi kapacitou RAM a HDD, mezi verzí Win a MS Office a mohl bych jmenovat dál.
To, že tomu lidé, kteří tady diskutují většinou rozumí dobře na tom nic nemění. BFU nečtou tyhle články a už vůbec ne diskuse pod nimi.
Chápu, že ti co tomu trochu rozumějí, chtějí mít PC podle svého přání, a že si k tomu hledají cestu. Na druhou starnu výrobci chtějí prodávat a proto nabízejí konfigurace, které lidi kupují. Právě nespokojenost s Vistami vedla řadu výrobců NTB k doplnění ovladačů pro XP a umožnění downgradingu.
Odpovědět0  0
o.n.d.r.a.s.h.e.k (4) | 22.10.20089:18
nemohu než souhlasit, ovšem má otázka zní: proč downgrade? proč nenechají v prodeji obojí, když to lidi kupují... a chtějí... ať má každý právo si vybrat, ne? to je co mi vadí, protože abych se vrítil tam kde jsem začal: ­"já nechci­" visty ani jejich předělávku ­(nebo podělávku­), uvidíme jestli to bude jen druhý neúspěch nebo jestli opravdu něco změní. Ovšem co je problém vetšine běžných uživatelů nelze vysvětlit v čem jsou visty špatné, já nejsem expert a nedokážu to například vysvětlit své přítelkyni, jí je to jedno.
Odpovědět0  0
Markfdsaf | 22.10.200814:12
na to je bohuzel take velmi jednoducha odpoved, byt za ni je velmi slozity system vazeb napric ruznymi oblastmi pusobeni Microsoftu ... MS potrebuje dostat visty na pocitace uzivatelu jako trojskeho kone, je to zakladna pro jejich dalsi bussiness v jinych oblastech. Visty jsou opet trochu vice svazany s vlastnimi technologiemi microsoftu a opet o trochu vice technicky komplikuji zivot svym konkurentum ... navic z psychologickeho hlediska jsou visty prilezitost pro oziveni ucinnosti bundle efektu. Kdyz uz nejaky produkt znate tak si tolik nevsimate veci ktere vas v nem drive nezaujali ­(mnozi uzivatele tak treba dosud ignoruji ruzne MS markety, MSN, a dalsi blbinky­). S novym vzhledem a prostredim nutne prijde oziveni zajmu uzivatelu i o tyto nezname prcverky ktere by rad MS pomoci bundlu uz konecne definitivne plosne prosadil ... dalsi psychologicky prinos vist pro microsoft spociva ve SKOKOVEM omezeni popularity produktu tretich stran. XP uz kdekdo zna a vi co si stahnout za soft aby funvalo treba vypalovani nebo komprese, strih videi a podobne ... s novym pripstredi prichazi velky utlum protoze se uzivatel ucit poznavat nejvhodnejsi reseni tretich stran znovu a microsoft tak ma opet prilezitost prosadit sam svoje reseni ktere budluje k systemu.
Odpovědět0  0
MArkfads | 22.10.200814:19
cim casteji tedy ms bude vydavat nove verze lisici se predevsim zpusobem ovladani a vzhledem ­(pricemz prave tyto dva atributy nemusi vsichni 3rd party sw vyrobci sledovat dostatecne rychle­) tim snaze MS vytesni veskerou konkurenci ze vsech zakouti sveta IT a sam zazari jako stalice ... je to az prilis primitivni pristup, ale kupodivu funguje. Kdyz deset lidi pobezi za tim prvnim prekazkovou drahu, navzdory tomu ze cas od casu nektery pobezi efektivnejsi cestou zjistite ze zkratka vetsina bez rovnou tesne za tim prvnim a kopiruji kazdy zbytecny uskok stranou ... kdyz tech uskoku bude dost na to abyste to akceptovali jako jakesi pravidlo budete nadale sledovat uz jen toho kdo bezi v cele a toho chce ms dosahnout mimo jine ... proto ty caste a jinak uplne zbytecne zmeny v uzivatelskem rozhranni os. 3rd party vyrobci toti bohuze nemaji jinou moznost nez bezet za MS i kdyby jejich potencial ho predpebhnout nebo bezet efektivnejsi cestou byl nevim jaky ...
Odpovědět0  0
Airwar (233) | 15.10.200812:33
Co mě děsí na Windows 7 je tvrzení že to budou vylepšené Visty. :­-(
Odpovědět0  0
JiVy (612) | 15.10.200812:58
Pro mě to naopak zní slibně, žádné revoluce, jenom vychytání a doladění systému. Tipuji, že Win 7 budou úspěšnější než Visty.
I když opak by byl od MS opravdu husarský kousek.
Odpovědět0  0
Mark165 | 16.10.200812:48
proc husarsky kousek ... staci jen aby vydal dalsi verzi systemu ktera meni jen vzhled a jinak se chova uplne stejne jako verze predchozi a ma uspech zarucen ... fungovalo to dosud, pouze u vist samozrejme ne protoze krome vzhledu prekopali skoro cele uzivatelske rozhranni ... lide nechteji zmenu, kdyb ji dokazali akceptovat nepouzivali by xp ani visty, ale treba ubuntu linux .... lide chteji porad totes v ruznych barvach... vemte si jak snadno xp nahradili 2k, pritom systemy vnitrne stejne, lisily se jen vzhledem.
Odpovědět0  0
Mark61568 | 16.10.200812:45
"vylepšené visty­" to je jen marketingový blábol ... samozřejmě že micorosft v podstatě jen na oko převlíkne visty do něčeho co se bude tvářit vylepšeně, ale určitě nebude přeprogramovávat jednu z těch velkolepých blbostí kvůli kterým jsou visty tak ­"populární­" ... myslím že už mnohokrát ms dokázal že nové verze umě vždy lépe prosazovat přes marketingové plky než skutečná vylepšení imho se u windows 7 právě na ty plky zaměží už od samého počátku nejvíc. Fungl nove oddeleni bude jen litat po internetu a do diskusi budou psat jak jsou 7 uzasny system :­-­) .. hehe :­-­) no nedivil bych se tomu. cim byly visty prinosem proti xp ? nicim, cim by mely byt 7 prinosem proti xp ? ... napada vas neco ? ...a o tom to je.
Odpovědět0  0
m.m. | 16.10.200813:00
No, lidé by třeba uvítali lepší podporu nového hardwaru, kterou XP zrovna moc neoplývají. Například lepší využití více jader a větší RAMky. Ale samzřejmě s uživatelským ­"komfortem­" a stabilitou XP. Ale jestli na Win7 pracuje stejný tým jako na Win Vista, tak potěš koště. :­-­) Mimochodem, všichni naši zákazníci hned nebo později hrabou prstíčkem, zda bysme jich nějak nezbavili předinstalovaných Vist. :­-)
Odpovědět0  0
Tuwok | 17.10.20085:25
pripada mi ze uvedene dva body lepsi podpory hw jsou jen otazkou service packu 3 pro xp ... ale timto si ted nejsem jist, tak ci onak by to pouhy service pack mohl zaplacnout, kdyby byla u ms vule ... kvuli takove blbine neni potreba vydavat uplne prekopany system ze ...
Odpovědět0  0
Mark1651 | 15.10.200810:44
Příhodnější by byl název ­"Windows Sakra Kupte To­" :­-)
Odpovědět0  0
m.m. | 16.10.200813:04
Tak s tím nemá MS problém. Prostě přestane prodávat starší verze systému Windows a nahlásí konec jeho podpory a má bohužel vystaráno. Stejným způsobem se snaží vytěsnit XP. Kdyby nebyla možnost legálního downgadu některých verzí Vist na XP, prodali by Vist jen co se za nehet vejde.
Odpovědět0  0
mark3535 | 17.10.20084:55
no prave ze se tim zpusobem jen snazi vytesnit xp .. jenze zajem lidi o tuto verzi je tak velky ze si to proste nemuze dovolit. takze bude ohlasovat dopredu ukoceni podpory ale az prijde na lamani chleba proste sklopi usi a podporu prodlouzi .... jinak by ho lidi zadupali do zeme ... dovedete si predstavit nenazrane visty na netboocich misto xp nebo linuxu ? ja tedy vubec ne ... spotreba razem stoupne tak ze netbook nevydrzi proklamovanych 7 hodin ale sotva 3 , to mam overeno, nemluve o tom ze je pak vsechno pomale a skoro nepouzitelne
Odpovědět0  0
lbs (5) | 15.10.200810:14
Vsetky tie dovody plus to, ze 7 je pekne cislo, dobre vyzera aj znie spolu so slovom Windows, tak naozaj naco vymyslat nieco ine.
Odpovědět0  0
Mark6155 | 15.10.200810:47
zrovna tak jako je otazkou, chteji vlastne lidi neco jineho nez XP ? no nechteji, ale ms je ted bude muset hodne premlouvat :­-­) S vistama se to nejak ­"povedlo­" tak si ted veme na pomoc sedmicku, a az bude uplne zoufalej uzavre smlouvu s nejmenovanym spratelenym obchodnim partnerem ­- a vyda i Windows 666 :­-)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.